Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

.:| Gushcloud |:.

ini semua gara gara pencen umur 60 .




ASSALAMUALAIKUM...

hai korunk . buat apa tu ?? tak keluar jenjalan ka hari sabtu nie . tak ? sama la kita . pada korunk yang tengah bersiap-siap nak keluar tuh , selamat berhujung minggu yerr ! sambil mencebik mulut , dengki sebab tak de sapa nak ajak keluar .


okeh . berbalik pada tajuk entry lynda kali nie . kenapa ekk ?
semalam kan , lynda dapat interview dekat ISLAND HOSPITAL . then lynda pown pegi la , dengan jantung yang berdentum bagai nak tercabut tu . lynda gagahkan jugak kaki pergi . ikut rasa takut nie memang dah tak nak pergi , tapi bila dipikirkan yang lynda nak mencari kerja , dan ditemankan oleh mak n en KEKASIH dengan semangat lynda pergi ... okehhh ... sudah cerita setakat nie ... kalau di perpanjangkan akan buat lynda rasa nak menangis ...


okeh , berbalik pada tajuk entry lynda . apa kaitan ekk ? haaaaa..... macam nie , lepas ja lynda interview tuh , lynda pown turun la bawah . nak balik . pas tu lynda terjumpa la bapak dengan mak budak perempuan yang dapat interview sama lynda tuh . mak dia senyum . bapak dia ? muka bengis ... takut ! mulanya dia tak bercakap . tapi bila lynda dah berbual-2 dengan wife dia baru dia berborak sekali . rupanya ! dia bengang sebab sampai sekarang anak dia belum dapat kerja . then dia cakap , dah banyak duit yang dia habiskan untuk anak dia . maybe dia tanggung pembelajaran anak dia sendiri kowt . tapi yang paling mengejutkan lynda dia cakap macam nie

" nie semua gara-gara pencen umur 60 ! kalau pencen tak dilanjutkan ke 60 dah tentu tak ramai yang menganggur kat luar sana . budak-2 yang baru habis belajar pown senang ja nak cari kerja "

boleh pakai tak apa yang dia cakap tuh ? hurrrmmm . banyak betulnya kan . kalau la pencen tak dilanjutkan ke 60 dah tentu budak freshie boleh dapat kerja . bukan nak menyalahkan kerajaan . tapi pikir-pikir la sendiri . bila banyak penganggur , kerajaan juga cakap anak muda malas nak cari kerja . pada yang malas , mungkin ! pada yang rajin dan terus berusaha mencari kerja , pekataan MALAS tak sesuai untuk kami . nampaknya anak muda seperti kami 5 tahun lagi la nak kerja , sebab orang tua xnak pencen . tak nak beri peluang pada kami anak muda ...
dan bila pergi interview , semua nak yang berpengalaman . mana nak datangnya pengalaman kalau peluang bekerja pown tak nak diberikan kepada kami ??



#pssstttt ! pada korunk budak nursing yang masih belum bekerja . never ever give up okeh ? dunia kejam terhadap kita . tapi ALLAH adil dan sentiasa bersama kita .

Tenkiu sudi baca . Komen dan Like kalau suka .

5 comments:

Adila Saidi said...

semoga dapat job tuh eyh ^^
chayok chayok.

Teenager Housemaid said...

harini saya pun duduk rumah je..

hurm mengenai pencen ni..-_-'
no komen..

LyNdA Aziz said...

tenkiu ..

remyhazza said...

akan tiba rezeki lynda nanti....
just b patient....
gud luck !

poohrist said...

insyaallah berusaha berdoa & tawakal ye..
wah cakap pandai haku sendiri pun belum kerja..

sebut pasal pencen umar 60 nie kan..
ada kebaikan & keburukkanya jugak,
bagi haku banyak kebaikkan kowt..
coz ada sebab kerajaan buat macam tue,mungkin golongan muda kalau tak dapat kerja pun still boleh hidup dengan buat membanting tulanh 4 kerat..
tapi kalau orang tua dah pencen umur 50 tahun tue but still ada tanggungan,tak kan lepas pencen nak membanting tulang 4 kerat lagi or nak pergi interview cari kerja baru..conform2 tak dapatkan..
hikhikhik

sekiandarihakuyangpanjangberjela-jela.